Select a language

Kış Günelerinin Kurtarıcısı Ayva

Meyveler, insanlığın ilk besinlerindendir. Üstelik gönül çelen renkleriyle, parlak, sulu ve kokulu olması sebebiyle insanı daha ağzına atıp tadına varmadan etkiler. Sarının tüm tonlarıyla kış günlerindeki tabiatı hatırlatan ayva da bu meyvelerden biri. Ülkemizin her köşesinde bulunan ayva, Kafkas menşelidir. Etimolojik kökeni Farsça’daki “ābiyā” kelimesine dayanan ayva, gülgiller familyasına ait, kırmızı gövdeli, boyu yaklaşık 5 metreye kadar uzayan bir bitkidir. Dayanıklı, doyurucu ve mutfakta geniş bir kullanım alanına sahip olması sebebiyle çok tercih edilir.

Pektin bakımından zengin olan meyve, çekirdekleriyle uzun süre kaynatıldığında hem güzel bir renk alır hem de jöle kıvamına gelir. Avrupa mutfaklarında daha çok bu şekilde kullanılan ayva, üretiminin dünyada ilk sıralarda olduğu ülkemizde çiğ olarak da yenir. Ayrıca dolması, yahnisi, çorbası, ekşisi, salatası ve beğendisi de yapılır. Faydaları saymakla bitmeyen ayva, özellikle kış mevsiminde vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için birebir.  

TARHANALI AYVA ÇORBASI

Malzemeler
2 kuru soğan (piyazlık doğranmış)
2 diş dövülmüş sarımsak
2 adet ayva
1 adet defne yaprağı
1 adet havuç (ince doğranmış)
6 su bardağı et suyu veya içme suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam reyhan
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı
Bir çorba kaşığı tarhanayı tereyağında kavurun. Başka bir tencerede soğanı, sarımsağı ve havucu soteleyin ve içine defne yaprağını ekleyin. Küp küp doğranmış ayvaları da ilave edip kavurmaya devam edin. Kavrulmuş tarhanayı da ekleyin. İçine 6 su bardağı su koyun; tuz, karabiber ve reyhan ekleyip kaynamaya bırakın. Servis tabağına alıp kırmızı yağ ve taze reyhanla süsleyin.  




AYVALI MANTAR YAHNİSİ

Malzemeler
500 gram dinlendirilmiş kuzu şiş
2 adet kuşbaşı doğranmış ayva
8 adet bütün arpacık soğanı
2 diş dövülmüş sarımsak
6 kültür, 4 istiridye, 4 kestane mantarı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet çubuk tarçın ve karanfil
½  çay kaşığı biberiye ve taze kekik
1 adet defne yaprağı
Tuz ve karabiber

Yapılışı
Tencereye biraz yağ koyup arpacık soğanlarını ve sarımsağı soteleyin. Karabiber ve defne yaprağı ekleyip sotelemeye devam edin. Soğanlar pembeleşince ayvayı ekleyin. Diğer tarafta kuzu şişleri ızgaraya koyun. Ayvalar rengini alınca iri doğranmış mantarları ilave edin, tarçın ve karanfil ekleyin. Izgarada pişirdiğiniz kuzu şişleri de içine atın. Çok az su ekleyip pişirmeye bırakın. Pişmelerine yakın diğer baharatları ekleyin. Son olarak etleri pişme suyundan alın; yoğurt ile karıştırıp yahniye tekrar ilave edin. Kaynama noktasına gelir gelmez ocaktan alıp servis edin.




AYVA LOKUMU

Malzemeler
1 kg ayva
6 su bardağı toz şeker
3,5 bardak su
2 adet karanfil
1 limon suyu

Yapılışı
Ayva çekirdeklerini kırmızı renk verene kadar biraz şekerle küçük bir kapta kaynatın. Ayvaların çekirdeksiz taraflarını rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Su, limon suyu ve şekerle birlikte ocakta pişirin. Renk alan çekirdekleri ve karanfilleri ayvaların bulunduğu tencerenin içine koyup karıştırın. Kısık ateşte jöle kıvamına gelene kadar karıştırarak kaynatın. Kıvamı yoğunlaşmaya başladığında ocaktan alarak 3 cm kenarlı 15x6 cm boyutlarında dibi yağlı kaba boşaltıp soğumaya bırakın. Yeteri kadar donduktan sonra lokum şeklinde kesip servis edin.

Gimaş © 2014. Tüm Hakları Saklıdır.
Select a language
Kış Günelerinin Kurtarıcısı Ayva

Kış Günelerinin Kurtarıcısı Ayva

Meyveler, insanlığın ilk besinlerindendir. Üstelik gönül çelen renkleriyle, parlak, sulu ve kokulu olması sebebiyle insanı daha ağzına atıp tadına varmadan etkiler. Sarının tüm tonlarıyla kış günlerindeki tabiatı hatırlatan ayva da bu meyvelerden biri. Ülkemizin her köşesinde bulunan ayva, Kafkas menşelidir. Etimolojik kökeni Farsça’daki “ābiyā” kelimesine dayanan ayva, gülgiller familyasına ait, kırmızı gövdeli, boyu yaklaşık 5 metreye kadar uzayan bir bitkidir. Dayanıklı, doyurucu ve mutfakta geniş bir kullanım alanına sahip olması sebebiyle çok tercih edilir.

Pektin bakımından zengin olan meyve, çekirdekleriyle uzun süre kaynatıldığında hem güzel bir renk alır hem de jöle kıvamına gelir. Avrupa mutfaklarında daha çok bu şekilde kullanılan ayva, üretiminin dünyada ilk sıralarda olduğu ülkemizde çiğ olarak da yenir. Ayrıca dolması, yahnisi, çorbası, ekşisi, salatası ve beğendisi de yapılır. Faydaları saymakla bitmeyen ayva, özellikle kış mevsiminde vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için birebir.  

TARHANALI AYVA ÇORBASI

Malzemeler
2 kuru soğan (piyazlık doğranmış)
2 diş dövülmüş sarımsak
2 adet ayva
1 adet defne yaprağı
1 adet havuç (ince doğranmış)
6 su bardağı et suyu veya içme suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam reyhan
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı
Bir çorba kaşığı tarhanayı tereyağında kavurun. Başka bir tencerede soğanı, sarımsağı ve havucu soteleyin ve içine defne yaprağını ekleyin. Küp küp doğranmış ayvaları da ilave edip kavurmaya devam edin. Kavrulmuş tarhanayı da ekleyin. İçine 6 su bardağı su koyun; tuz, karabiber ve reyhan ekleyip kaynamaya bırakın. Servis tabağına alıp kırmızı yağ ve taze reyhanla süsleyin.  




AYVALI MANTAR YAHNİSİ

Malzemeler
500 gram dinlendirilmiş kuzu şiş
2 adet kuşbaşı doğranmış ayva
8 adet bütün arpacık soğanı
2 diş dövülmüş sarımsak
6 kültür, 4 istiridye, 4 kestane mantarı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet çubuk tarçın ve karanfil
½  çay kaşığı biberiye ve taze kekik
1 adet defne yaprağı
Tuz ve karabiber

Yapılışı
Tencereye biraz yağ koyup arpacık soğanlarını ve sarımsağı soteleyin. Karabiber ve defne yaprağı ekleyip sotelemeye devam edin. Soğanlar pembeleşince ayvayı ekleyin. Diğer tarafta kuzu şişleri ızgaraya koyun. Ayvalar rengini alınca iri doğranmış mantarları ilave edin, tarçın ve karanfil ekleyin. Izgarada pişirdiğiniz kuzu şişleri de içine atın. Çok az su ekleyip pişirmeye bırakın. Pişmelerine yakın diğer baharatları ekleyin. Son olarak etleri pişme suyundan alın; yoğurt ile karıştırıp yahniye tekrar ilave edin. Kaynama noktasına gelir gelmez ocaktan alıp servis edin.




AYVA LOKUMU

Malzemeler
1 kg ayva
6 su bardağı toz şeker
3,5 bardak su
2 adet karanfil
1 limon suyu

Yapılışı
Ayva çekirdeklerini kırmızı renk verene kadar biraz şekerle küçük bir kapta kaynatın. Ayvaların çekirdeksiz taraflarını rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Su, limon suyu ve şekerle birlikte ocakta pişirin. Renk alan çekirdekleri ve karanfilleri ayvaların bulunduğu tencerenin içine koyup karıştırın. Kısık ateşte jöle kıvamına gelene kadar karıştırarak kaynatın. Kıvamı yoğunlaşmaya başladığında ocaktan alarak 3 cm kenarlı 15x6 cm boyutlarında dibi yağlı kaba boşaltıp soğumaya bırakın. Yeteri kadar donduktan sonra lokum şeklinde kesip servis edin.

Gimaş © 2015. Tüm Hakları Saklıdır.
Select a language
Kış Günelerinin Kurtarıcısı Ayva

Kış Günelerinin Kurtarıcısı Ayva

Meyveler, insanlığın ilk besinlerindendir. Üstelik gönül çelen renkleriyle, parlak, sulu ve kokulu olması sebebiyle insanı daha ağzına atıp tadına varmadan etkiler. Sarının tüm tonlarıyla kış günlerindeki tabiatı hatırlatan ayva da bu meyvelerden biri. Ülkemizin her köşesinde bulunan ayva, Kafkas menşelidir. Etimolojik kökeni Farsça’daki “ābiyā” kelimesine dayanan ayva, gülgiller familyasına ait, kırmızı gövdeli, boyu yaklaşık 5 metreye kadar uzayan bir bitkidir. Dayanıklı, doyurucu ve mutfakta geniş bir kullanım alanına sahip olması sebebiyle çok tercih edilir.

Pektin bakımından zengin olan meyve, çekirdekleriyle uzun süre kaynatıldığında hem güzel bir renk alır hem de jöle kıvamına gelir. Avrupa mutfaklarında daha çok bu şekilde kullanılan ayva, üretiminin dünyada ilk sıralarda olduğu ülkemizde çiğ olarak da yenir. Ayrıca dolması, yahnisi, çorbası, ekşisi, salatası ve beğendisi de yapılır. Faydaları saymakla bitmeyen ayva, özellikle kış mevsiminde vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için birebir.  

TARHANALI AYVA ÇORBASI

Malzemeler
2 kuru soğan (piyazlık doğranmış)
2 diş dövülmüş sarımsak
2 adet ayva
1 adet defne yaprağı
1 adet havuç (ince doğranmış)
6 su bardağı et suyu veya içme suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam reyhan
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı
Bir çorba kaşığı tarhanayı tereyağında kavurun. Başka bir tencerede soğanı, sarımsağı ve havucu soteleyin ve içine defne yaprağını ekleyin. Küp küp doğranmış ayvaları da ilave edip kavurmaya devam edin. Kavrulmuş tarhanayı da ekleyin. İçine 6 su bardağı su koyun; tuz, karabiber ve reyhan ekleyip kaynamaya bırakın. Servis tabağına alıp kırmızı yağ ve taze reyhanla süsleyin.  




AYVALI MANTAR YAHNİSİ

Malzemeler
500 gram dinlendirilmiş kuzu şiş
2 adet kuşbaşı doğranmış ayva
8 adet bütün arpacık soğanı
2 diş dövülmüş sarımsak
6 kültür, 4 istiridye, 4 kestane mantarı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet çubuk tarçın ve karanfil
½  çay kaşığı biberiye ve taze kekik
1 adet defne yaprağı
Tuz ve karabiber

Yapılışı
Tencereye biraz yağ koyup arpacık soğanlarını ve sarımsağı soteleyin. Karabiber ve defne yaprağı ekleyip sotelemeye devam edin. Soğanlar pembeleşince ayvayı ekleyin. Diğer tarafta kuzu şişleri ızgaraya koyun. Ayvalar rengini alınca iri doğranmış mantarları ilave edin, tarçın ve karanfil ekleyin. Izgarada pişirdiğiniz kuzu şişleri de içine atın. Çok az su ekleyip pişirmeye bırakın. Pişmelerine yakın diğer baharatları ekleyin. Son olarak etleri pişme suyundan alın; yoğurt ile karıştırıp yahniye tekrar ilave edin. Kaynama noktasına gelir gelmez ocaktan alıp servis edin.




AYVA LOKUMU

Malzemeler
1 kg ayva
6 su bardağı toz şeker
3,5 bardak su
2 adet karanfil
1 limon suyu

Yapılışı
Ayva çekirdeklerini kırmızı renk verene kadar biraz şekerle küçük bir kapta kaynatın. Ayvaların çekirdeksiz taraflarını rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Su, limon suyu ve şekerle birlikte ocakta pişirin. Renk alan çekirdekleri ve karanfilleri ayvaların bulunduğu tencerenin içine koyup karıştırın. Kısık ateşte jöle kıvamına gelene kadar karıştırarak kaynatın. Kıvamı yoğunlaşmaya başladığında ocaktan alarak 3 cm kenarlı 15x6 cm boyutlarında dibi yağlı kaba boşaltıp soğumaya bırakın. Yeteri kadar donduktan sonra lokum şeklinde kesip servis edin.

Gimaş © 2015. Tüm Hakları Saklıdır.
Select a language
Kış Günelerinin Kurtarıcısı Ayva

Kış Günelerinin Kurtarıcısı Ayva

Meyveler, insanlığın ilk besinlerindendir. Üstelik gönül çelen renkleriyle, parlak, sulu ve kokulu olması sebebiyle insanı daha ağzına atıp tadına varmadan etkiler. Sarının tüm tonlarıyla kış günlerindeki tabiatı hatırlatan ayva da bu meyvelerden biri. Ülkemizin her köşesinde bulunan ayva, Kafkas menşelidir. Etimolojik kökeni Farsça’daki “ābiyā” kelimesine dayanan ayva, gülgiller familyasına ait, kırmızı gövdeli, boyu yaklaşık 5 metreye kadar uzayan bir bitkidir. Dayanıklı, doyurucu ve mutfakta geniş bir kullanım alanına sahip olması sebebiyle çok tercih edilir.

Pektin bakımından zengin olan meyve, çekirdekleriyle uzun süre kaynatıldığında hem güzel bir renk alır hem de jöle kıvamına gelir. Avrupa mutfaklarında daha çok bu şekilde kullanılan ayva, üretiminin dünyada ilk sıralarda olduğu ülkemizde çiğ olarak da yenir. Ayrıca dolması, yahnisi, çorbası, ekşisi, salatası ve beğendisi de yapılır. Faydaları saymakla bitmeyen ayva, özellikle kış mevsiminde vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için birebir.  

TARHANALI AYVA ÇORBASI

Malzemeler
2 kuru soğan (piyazlık doğranmış)
2 diş dövülmüş sarımsak
2 adet ayva
1 adet defne yaprağı
1 adet havuç (ince doğranmış)
6 su bardağı et suyu veya içme suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam reyhan
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı
Bir çorba kaşığı tarhanayı tereyağında kavurun. Başka bir tencerede soğanı, sarımsağı ve havucu soteleyin ve içine defne yaprağını ekleyin. Küp küp doğranmış ayvaları da ilave edip kavurmaya devam edin. Kavrulmuş tarhanayı da ekleyin. İçine 6 su bardağı su koyun; tuz, karabiber ve reyhan ekleyip kaynamaya bırakın. Servis tabağına alıp kırmızı yağ ve taze reyhanla süsleyin.  




AYVALI MANTAR YAHNİSİ

Malzemeler
500 gram dinlendirilmiş kuzu şiş
2 adet kuşbaşı doğranmış ayva
8 adet bütün arpacık soğanı
2 diş dövülmüş sarımsak
6 kültür, 4 istiridye, 4 kestane mantarı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet çubuk tarçın ve karanfil
½  çay kaşığı biberiye ve taze kekik
1 adet defne yaprağı
Tuz ve karabiber

Yapılışı
Tencereye biraz yağ koyup arpacık soğanlarını ve sarımsağı soteleyin. Karabiber ve defne yaprağı ekleyip sotelemeye devam edin. Soğanlar pembeleşince ayvayı ekleyin. Diğer tarafta kuzu şişleri ızgaraya koyun. Ayvalar rengini alınca iri doğranmış mantarları ilave edin, tarçın ve karanfil ekleyin. Izgarada pişirdiğiniz kuzu şişleri de içine atın. Çok az su ekleyip pişirmeye bırakın. Pişmelerine yakın diğer baharatları ekleyin. Son olarak etleri pişme suyundan alın; yoğurt ile karıştırıp yahniye tekrar ilave edin. Kaynama noktasına gelir gelmez ocaktan alıp servis edin.




AYVA LOKUMU

Malzemeler
1 kg ayva
6 su bardağı toz şeker
3,5 bardak su
2 adet karanfil
1 limon suyu

Yapılışı
Ayva çekirdeklerini kırmızı renk verene kadar biraz şekerle küçük bir kapta kaynatın. Ayvaların çekirdeksiz taraflarını rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Su, limon suyu ve şekerle birlikte ocakta pişirin. Renk alan çekirdekleri ve karanfilleri ayvaların bulunduğu tencerenin içine koyup karıştırın. Kısık ateşte jöle kıvamına gelene kadar karıştırarak kaynatın. Kıvamı yoğunlaşmaya başladığında ocaktan alarak 3 cm kenarlı 15x6 cm boyutlarında dibi yağlı kaba boşaltıp soğumaya bırakın. Yeteri kadar donduktan sonra lokum şeklinde kesip servis edin.

Gimaş © 2015. Tüm Hakları Saklıdır.