Select a language

Yufkalı Lezzetler

Yemek araştırmacıları yufkanın Orta Asya ve Türk kültürünün bir parçası olduğunu söylüyor. Yufka, mayanın henüz icat edilmediği dönemlerde yuvarlak, metal eğimli plakaların üzerinde akıtma hamur ve açma hamur ürünlerinin pişirilmesiyle ortaya çıkmış ve böylece “ince hamur işlerinin atası” unvanını hak etmiştir. Kervanlarda da üretilmeye müsait olması nedeniyle yufkanın Orta Doğu’dan başlayan yolculuğu hızla Akdeniz’e ve Balkanlar'a yayılmıştır.

Ne mutlu ki Türkiye’de eski usulle yufka yapımı hâlâ devam ediyor. Neredeyse her mahallede bir yufkacı bulmak mümkün. Yemek yapmaya meraklı Türk ev hanımları da çok iyi yufka avcılarıdır. En iyi yufkacıyı mutlaka bilirler. Tiritli bir yemek yapacaklarsa kalın, börek veya tatlı yapacaklarsa ince yufkayı tercih ederler.

 

Yufka; incedir, gevrektir, narindir. Mutfak kültürünün soylusudur.

YUFKAYA SARILI KUZU KÜŞLEME / 4 porsiyon
MALZEMELER

600 gr kuzu küşleme

3-4 dal taze kekik  

2-3 diş sarımsak

2 çorba kaşığı tereyağı

4 adet böreklik yufka  

1 çorba kaşığı pekmez

1 çorba kaşığı bal

1 yumurtanın sarısı

4 çorba kaşığı ince doğranmış antep fıstığı

YAPILIŞI
Tereyağı ile birlikte tavaya 2-3 diş hafif ezilmiş sarımsak ve kekikleri ekleyin. Yağ ısınınca küşlemeleri koyup 3-5 dakika pişirin. Küşlemelerin boyutuna göre yufkadan dikdörtgen parçalar kesin. Pişirdiğiniz kuzu küşlemeleri yufkaya sarın ve biraz su ve yumurta akı sürerek uçlarını kapatın. Kenarında kalan yufkaları kesin. Bir kaşık bal ve bir kaşık pekmezi iyice karıştırdıktan sonra bir yumurta sarısıyla birleştirin ve bu karışımı yufkaların üstüne sürün. Hazırladığınız küşlemeleri yağlı kağıt serili bir tepsiye koyun ve 175 derece önceden ısıtılmış fırında altın sarısı - kahverengi renk alana kadar pişirin ve üzerini fıstıkla süsleyin.

IZGARA SEBZELİ ÇITIR YUFKA / 4 porsiyon
MALZEMELER

4 adet yufka

1 adet patlıcan

1 adet kabak

2- 3 adet kapya biber

2- 3 adet sarı dolmalık biber

2 adet küçük boy soğan

1 yumurtanın sarısı

1,5 çay bardağı zeytinyağı

1 demet reyhan

1 diş sarımsak

Tuz ve karabiber  

YAPILIŞI
Soğanları piyazlık doğrayın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağında kavurun. Sebzeleri yuvarlak doğrayın, zeytinyağına bulayıp tuz ekleyin. Karabiberle çeşnilendirdikten sonra ızgarada pişirin. 4 kat olarak kullanacağınız yufkaları dikdörtgen şekilde kesin ve her katına zeytinyağı sürün. İlk 3 kata önce soğanları, sonra sebzeleri yerleştirin. Son kata sadece sebzeleri dizin. Reyhanları doğrayın, 1 diş sarımsakla birlikte, kalan zeytinyağının içine atıp ocakta çok az ısıtın ve blenderden geçirin. Reyhanlı yağı sebzelerin üzerine gezdirerek 175 derece ısıtılmış fırında 10 – 15 dk. pişirin.

ZEYTİN EZMELİ SİGARA BÖREĞİ  / 4 Porsiyon
MALZEMELER

2 adet böreklik yufka

1 çorba kaşığı zeytin ezmesi  

1 büyük kase lor peyniri    

Karabiber

Kızartmak için ayçiçek yağı

YAPILIŞI
Sigara böreğinin içini hazırlamak için bir kapta zeytin ezmesi ve lor peynirini karıştırıp biraz karabiber ile çeşnilendirin. Yufkayı ikiye katlayıp 8 eşit üçgen parça çıkaracak şekilde kesin. Toplamda 16 üçgen yufka elde edeceksiniz. Hazırlamış olduğunuz dolgudan, yufkanın en geniş kısmına bir miktar koyduktan sonra kenarlarını içine katlayıp yuvarlayın ve uçlarını bir miktar su ile ıslatıp kapatın. İyice ısınmış ayçiçek yağı ya da zeytinyağında kızartın.

Gimaş © 2014. Tüm Hakları Saklıdır.
Select a language
Yufkalı Lezzetler

Yufkalı Lezzetler

Yemek araştırmacıları yufkanın Orta Asya ve Türk kültürünün bir parçası olduğunu söylüyor. Yufka, mayanın henüz icat edilmediği dönemlerde yuvarlak, metal eğimli plakaların üzerinde akıtma hamur ve açma hamur ürünlerinin pişirilmesiyle ortaya çıkmış ve böylece “ince hamur işlerinin atası” unvanını hak etmiştir. Kervanlarda da üretilmeye müsait olması nedeniyle yufkanın Orta Doğu’dan başlayan yolculuğu hızla Akdeniz’e ve Balkanlar'a yayılmıştır.

Ne mutlu ki Türkiye’de eski usulle yufka yapımı hâlâ devam ediyor. Neredeyse her mahallede bir yufkacı bulmak mümkün. Yemek yapmaya meraklı Türk ev hanımları da çok iyi yufka avcılarıdır. En iyi yufkacıyı mutlaka bilirler. Tiritli bir yemek yapacaklarsa kalın, börek veya tatlı yapacaklarsa ince yufkayı tercih ederler.

 

Yufka; incedir, gevrektir, narindir. Mutfak kültürünün soylusudur.

YUFKAYA SARILI KUZU KÜŞLEME / 4 porsiyon
MALZEMELER

600 gr kuzu küşleme

3-4 dal taze kekik  

2-3 diş sarımsak

2 çorba kaşığı tereyağı

4 adet böreklik yufka  

1 çorba kaşığı pekmez

1 çorba kaşığı bal

1 yumurtanın sarısı

4 çorba kaşığı ince doğranmış antep fıstığı

YAPILIŞI
Tereyağı ile birlikte tavaya 2-3 diş hafif ezilmiş sarımsak ve kekikleri ekleyin. Yağ ısınınca küşlemeleri koyup 3-5 dakika pişirin. Küşlemelerin boyutuna göre yufkadan dikdörtgen parçalar kesin. Pişirdiğiniz kuzu küşlemeleri yufkaya sarın ve biraz su ve yumurta akı sürerek uçlarını kapatın. Kenarında kalan yufkaları kesin. Bir kaşık bal ve bir kaşık pekmezi iyice karıştırdıktan sonra bir yumurta sarısıyla birleştirin ve bu karışımı yufkaların üstüne sürün. Hazırladığınız küşlemeleri yağlı kağıt serili bir tepsiye koyun ve 175 derece önceden ısıtılmış fırında altın sarısı - kahverengi renk alana kadar pişirin ve üzerini fıstıkla süsleyin.

IZGARA SEBZELİ ÇITIR YUFKA / 4 porsiyon
MALZEMELER

4 adet yufka

1 adet patlıcan

1 adet kabak

2- 3 adet kapya biber

2- 3 adet sarı dolmalık biber

2 adet küçük boy soğan

1 yumurtanın sarısı

1,5 çay bardağı zeytinyağı

1 demet reyhan

1 diş sarımsak

Tuz ve karabiber  

YAPILIŞI
Soğanları piyazlık doğrayın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağında kavurun. Sebzeleri yuvarlak doğrayın, zeytinyağına bulayıp tuz ekleyin. Karabiberle çeşnilendirdikten sonra ızgarada pişirin. 4 kat olarak kullanacağınız yufkaları dikdörtgen şekilde kesin ve her katına zeytinyağı sürün. İlk 3 kata önce soğanları, sonra sebzeleri yerleştirin. Son kata sadece sebzeleri dizin. Reyhanları doğrayın, 1 diş sarımsakla birlikte, kalan zeytinyağının içine atıp ocakta çok az ısıtın ve blenderden geçirin. Reyhanlı yağı sebzelerin üzerine gezdirerek 175 derece ısıtılmış fırında 10 – 15 dk. pişirin.

ZEYTİN EZMELİ SİGARA BÖREĞİ  / 4 Porsiyon
MALZEMELER

2 adet böreklik yufka

1 çorba kaşığı zeytin ezmesi  

1 büyük kase lor peyniri    

Karabiber

Kızartmak için ayçiçek yağı

YAPILIŞI
Sigara böreğinin içini hazırlamak için bir kapta zeytin ezmesi ve lor peynirini karıştırıp biraz karabiber ile çeşnilendirin. Yufkayı ikiye katlayıp 8 eşit üçgen parça çıkaracak şekilde kesin. Toplamda 16 üçgen yufka elde edeceksiniz. Hazırlamış olduğunuz dolgudan, yufkanın en geniş kısmına bir miktar koyduktan sonra kenarlarını içine katlayıp yuvarlayın ve uçlarını bir miktar su ile ıslatıp kapatın. İyice ısınmış ayçiçek yağı ya da zeytinyağında kızartın.

Gimaş © 2015. Tüm Hakları Saklıdır.
Select a language
Yufkalı Lezzetler

Yufkalı Lezzetler

Yemek araştırmacıları yufkanın Orta Asya ve Türk kültürünün bir parçası olduğunu söylüyor. Yufka, mayanın henüz icat edilmediği dönemlerde yuvarlak, metal eğimli plakaların üzerinde akıtma hamur ve açma hamur ürünlerinin pişirilmesiyle ortaya çıkmış ve böylece “ince hamur işlerinin atası” unvanını hak etmiştir. Kervanlarda da üretilmeye müsait olması nedeniyle yufkanın Orta Doğu’dan başlayan yolculuğu hızla Akdeniz’e ve Balkanlar'a yayılmıştır.

Ne mutlu ki Türkiye’de eski usulle yufka yapımı hâlâ devam ediyor. Neredeyse her mahallede bir yufkacı bulmak mümkün. Yemek yapmaya meraklı Türk ev hanımları da çok iyi yufka avcılarıdır. En iyi yufkacıyı mutlaka bilirler. Tiritli bir yemek yapacaklarsa kalın, börek veya tatlı yapacaklarsa ince yufkayı tercih ederler.

 

Yufka; incedir, gevrektir, narindir. Mutfak kültürünün soylusudur.

YUFKAYA SARILI KUZU KÜŞLEME / 4 porsiyon
MALZEMELER

600 gr kuzu küşleme

3-4 dal taze kekik  

2-3 diş sarımsak

2 çorba kaşığı tereyağı

4 adet böreklik yufka  

1 çorba kaşığı pekmez

1 çorba kaşığı bal

1 yumurtanın sarısı

4 çorba kaşığı ince doğranmış antep fıstığı

YAPILIŞI
Tereyağı ile birlikte tavaya 2-3 diş hafif ezilmiş sarımsak ve kekikleri ekleyin. Yağ ısınınca küşlemeleri koyup 3-5 dakika pişirin. Küşlemelerin boyutuna göre yufkadan dikdörtgen parçalar kesin. Pişirdiğiniz kuzu küşlemeleri yufkaya sarın ve biraz su ve yumurta akı sürerek uçlarını kapatın. Kenarında kalan yufkaları kesin. Bir kaşık bal ve bir kaşık pekmezi iyice karıştırdıktan sonra bir yumurta sarısıyla birleştirin ve bu karışımı yufkaların üstüne sürün. Hazırladığınız küşlemeleri yağlı kağıt serili bir tepsiye koyun ve 175 derece önceden ısıtılmış fırında altın sarısı - kahverengi renk alana kadar pişirin ve üzerini fıstıkla süsleyin.

IZGARA SEBZELİ ÇITIR YUFKA / 4 porsiyon
MALZEMELER

4 adet yufka

1 adet patlıcan

1 adet kabak

2- 3 adet kapya biber

2- 3 adet sarı dolmalık biber

2 adet küçük boy soğan

1 yumurtanın sarısı

1,5 çay bardağı zeytinyağı

1 demet reyhan

1 diş sarımsak

Tuz ve karabiber  

YAPILIŞI
Soğanları piyazlık doğrayın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağında kavurun. Sebzeleri yuvarlak doğrayın, zeytinyağına bulayıp tuz ekleyin. Karabiberle çeşnilendirdikten sonra ızgarada pişirin. 4 kat olarak kullanacağınız yufkaları dikdörtgen şekilde kesin ve her katına zeytinyağı sürün. İlk 3 kata önce soğanları, sonra sebzeleri yerleştirin. Son kata sadece sebzeleri dizin. Reyhanları doğrayın, 1 diş sarımsakla birlikte, kalan zeytinyağının içine atıp ocakta çok az ısıtın ve blenderden geçirin. Reyhanlı yağı sebzelerin üzerine gezdirerek 175 derece ısıtılmış fırında 10 – 15 dk. pişirin.

ZEYTİN EZMELİ SİGARA BÖREĞİ  / 4 Porsiyon
MALZEMELER

2 adet böreklik yufka

1 çorba kaşığı zeytin ezmesi  

1 büyük kase lor peyniri    

Karabiber

Kızartmak için ayçiçek yağı

YAPILIŞI
Sigara böreğinin içini hazırlamak için bir kapta zeytin ezmesi ve lor peynirini karıştırıp biraz karabiber ile çeşnilendirin. Yufkayı ikiye katlayıp 8 eşit üçgen parça çıkaracak şekilde kesin. Toplamda 16 üçgen yufka elde edeceksiniz. Hazırlamış olduğunuz dolgudan, yufkanın en geniş kısmına bir miktar koyduktan sonra kenarlarını içine katlayıp yuvarlayın ve uçlarını bir miktar su ile ıslatıp kapatın. İyice ısınmış ayçiçek yağı ya da zeytinyağında kızartın.

Gimaş © 2015. Tüm Hakları Saklıdır.
Select a language
Yufkalı Lezzetler

Yufkalı Lezzetler

Yemek araştırmacıları yufkanın Orta Asya ve Türk kültürünün bir parçası olduğunu söylüyor. Yufka, mayanın henüz icat edilmediği dönemlerde yuvarlak, metal eğimli plakaların üzerinde akıtma hamur ve açma hamur ürünlerinin pişirilmesiyle ortaya çıkmış ve böylece “ince hamur işlerinin atası” unvanını hak etmiştir. Kervanlarda da üretilmeye müsait olması nedeniyle yufkanın Orta Doğu’dan başlayan yolculuğu hızla Akdeniz’e ve Balkanlar'a yayılmıştır.

Ne mutlu ki Türkiye’de eski usulle yufka yapımı hâlâ devam ediyor. Neredeyse her mahallede bir yufkacı bulmak mümkün. Yemek yapmaya meraklı Türk ev hanımları da çok iyi yufka avcılarıdır. En iyi yufkacıyı mutlaka bilirler. Tiritli bir yemek yapacaklarsa kalın, börek veya tatlı yapacaklarsa ince yufkayı tercih ederler.

 

Yufka; incedir, gevrektir, narindir. Mutfak kültürünün soylusudur.

YUFKAYA SARILI KUZU KÜŞLEME / 4 porsiyon
MALZEMELER

600 gr kuzu küşleme

3-4 dal taze kekik  

2-3 diş sarımsak

2 çorba kaşığı tereyağı

4 adet böreklik yufka  

1 çorba kaşığı pekmez

1 çorba kaşığı bal

1 yumurtanın sarısı

4 çorba kaşığı ince doğranmış antep fıstığı

YAPILIŞI
Tereyağı ile birlikte tavaya 2-3 diş hafif ezilmiş sarımsak ve kekikleri ekleyin. Yağ ısınınca küşlemeleri koyup 3-5 dakika pişirin. Küşlemelerin boyutuna göre yufkadan dikdörtgen parçalar kesin. Pişirdiğiniz kuzu küşlemeleri yufkaya sarın ve biraz su ve yumurta akı sürerek uçlarını kapatın. Kenarında kalan yufkaları kesin. Bir kaşık bal ve bir kaşık pekmezi iyice karıştırdıktan sonra bir yumurta sarısıyla birleştirin ve bu karışımı yufkaların üstüne sürün. Hazırladığınız küşlemeleri yağlı kağıt serili bir tepsiye koyun ve 175 derece önceden ısıtılmış fırında altın sarısı - kahverengi renk alana kadar pişirin ve üzerini fıstıkla süsleyin.

IZGARA SEBZELİ ÇITIR YUFKA / 4 porsiyon
MALZEMELER

4 adet yufka

1 adet patlıcan

1 adet kabak

2- 3 adet kapya biber

2- 3 adet sarı dolmalık biber

2 adet küçük boy soğan

1 yumurtanın sarısı

1,5 çay bardağı zeytinyağı

1 demet reyhan

1 diş sarımsak

Tuz ve karabiber  

YAPILIŞI
Soğanları piyazlık doğrayın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağında kavurun. Sebzeleri yuvarlak doğrayın, zeytinyağına bulayıp tuz ekleyin. Karabiberle çeşnilendirdikten sonra ızgarada pişirin. 4 kat olarak kullanacağınız yufkaları dikdörtgen şekilde kesin ve her katına zeytinyağı sürün. İlk 3 kata önce soğanları, sonra sebzeleri yerleştirin. Son kata sadece sebzeleri dizin. Reyhanları doğrayın, 1 diş sarımsakla birlikte, kalan zeytinyağının içine atıp ocakta çok az ısıtın ve blenderden geçirin. Reyhanlı yağı sebzelerin üzerine gezdirerek 175 derece ısıtılmış fırında 10 – 15 dk. pişirin.

ZEYTİN EZMELİ SİGARA BÖREĞİ  / 4 Porsiyon
MALZEMELER

2 adet böreklik yufka

1 çorba kaşığı zeytin ezmesi  

1 büyük kase lor peyniri    

Karabiber

Kızartmak için ayçiçek yağı

YAPILIŞI
Sigara böreğinin içini hazırlamak için bir kapta zeytin ezmesi ve lor peynirini karıştırıp biraz karabiber ile çeşnilendirin. Yufkayı ikiye katlayıp 8 eşit üçgen parça çıkaracak şekilde kesin. Toplamda 16 üçgen yufka elde edeceksiniz. Hazırlamış olduğunuz dolgudan, yufkanın en geniş kısmına bir miktar koyduktan sonra kenarlarını içine katlayıp yuvarlayın ve uçlarını bir miktar su ile ıslatıp kapatın. İyice ısınmış ayçiçek yağı ya da zeytinyağında kızartın.

Gimaş © 2015. Tüm Hakları Saklıdır.