Select a language

Bayram Sofraları

Bayramları bayram yapan, ona yüklenen dini ve sosyal anlamlardır. Bu özel günlerde “Bayram Sofraları” ön plana çıkar. Kurban Bayramında kesilen kurbanın etinden yapılan yemekler, kavurmalar, Ramazan Bayramında hazırlanan tatlılar, şerbetler, börekler ve ana yemekler; dünyada ise Noel’de hindi dolması, Paskalya’da çörek gibi… Görüldüğü üzere bu özel günlerde mutfaklar daha bir canlanır, evlerde o güne ait yemekler pişirilir.

Sevdiklerinize geleneksel bir sofra hazırlayabilmeniz için dünya sofralarından üç tarifi sizler için hazırladık. Tadımız, tuzumuz hep baki olsun.

TEBBULE  / 4 porsiyon

Malzemeler
2 su bardağı ince kıyılmış maydanoz

1 çay bardağı ince bulgur

2 domates

2 kırmızıbiber

1 salatalık

1 çay bardağı kıyılmış nane

1 limonun suyu

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz ve karabiber

Yapılışı
Kâseye aldığınız bulgurun üzerine tuz ve sıcak su döküp ağzı kapalı olarak 20 dakika bekletin. Geniş bir kâsede maydanoz, nane ve bulguru harmanlayın. Domatesleri soyup doğrayın. Kırmızıbiber ve salatalığı küp küp doğrayın ve maydanoza ekleyin. Salatayı, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp salatanın üzerine dökün ve karıştırarak servis yapın.

HINKALİ (GÜRCÜ MANTISI)  / 8 porsiyon

Malzemeler
Hamur için:

2 adet yumurta

1 kg un

Tuz ve su

İç harcı için:

1 kg koyun kıyması

4 adet soğan

Yarım demet maydanoz ve taze kişniş otu

1 tutam fesleğen

Tuz ve karabiber

Yapılışı
Derin bir kâsede kıymayı, ince  kıyılmış soğanları, tuz, karabiber, fesleğen, maydanoz ve taze kişnişi karıştırın. Unu, tuzu, suyu ve yumurtayı karıştırarak yoğurun. Hamurun çok yumuşak olmamasına dikkat edin. Hamuru üçe veya dörde bölerek dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamurları oklava ile incecik açın. Bir fincan ya da bir bardak yardımı ile yuvarlaklar kesin. Bu dairelerin içine kıymayı koyarak ağzını büzün. Hazırlanan hinkalileri kaynamış tuzlu suda 15 dakika pişirin. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökerek servis yapın.

MUMBAR DOLMASI / 4 KİŞİLİK

Malzemeler
500 gr. pirinç

200 gr. kıyma

1 adet orta boy soğan

1 yemek kaşığı pul biber

4 adet koyun mumbarı (ince bağırsak)

Yarım su bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

3 diş ezilmiş sarımsak

Yapılışı
Mumbarlar bıçak dik tutularak, kazınarak temizlenir. Tersleri çevrilerek aynı işlem uygulanır. Daha sonra tuzla iyice ovularak yıkanır. Temizlenen mumbarlar tuzlu suda 3 saat dinlendirilir. Diğer malzemeler karıştırılarak 10 dakika yoğrulur, huni veya dolma oyacağı yardımı ile mumbarlara doldurulur. İsteğe göre mumbarların ucunda boşluk bırakılarak kendi içinde düğüm atılabilir. Doldurulan mumbarlar tencereye dizilir. Tuzlu kaynamış suda 30 dk. kısık ateşte pişirilir.

Gimaş © 2014. Tüm Hakları Saklıdır.
Select a language
Bayram Sofraları

Bayram Sofraları

Bayramları bayram yapan, ona yüklenen dini ve sosyal anlamlardır. Bu özel günlerde “Bayram Sofraları” ön plana çıkar. Kurban Bayramında kesilen kurbanın etinden yapılan yemekler, kavurmalar, Ramazan Bayramında hazırlanan tatlılar, şerbetler, börekler ve ana yemekler; dünyada ise Noel’de hindi dolması, Paskalya’da çörek gibi… Görüldüğü üzere bu özel günlerde mutfaklar daha bir canlanır, evlerde o güne ait yemekler pişirilir.

Sevdiklerinize geleneksel bir sofra hazırlayabilmeniz için dünya sofralarından üç tarifi sizler için hazırladık. Tadımız, tuzumuz hep baki olsun.

TEBBULE  / 4 porsiyon

Malzemeler
2 su bardağı ince kıyılmış maydanoz

1 çay bardağı ince bulgur

2 domates

2 kırmızıbiber

1 salatalık

1 çay bardağı kıyılmış nane

1 limonun suyu

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz ve karabiber

Yapılışı
Kâseye aldığınız bulgurun üzerine tuz ve sıcak su döküp ağzı kapalı olarak 20 dakika bekletin. Geniş bir kâsede maydanoz, nane ve bulguru harmanlayın. Domatesleri soyup doğrayın. Kırmızıbiber ve salatalığı küp küp doğrayın ve maydanoza ekleyin. Salatayı, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp salatanın üzerine dökün ve karıştırarak servis yapın.

HINKALİ (GÜRCÜ MANTISI)  / 8 porsiyon

Malzemeler
Hamur için:

2 adet yumurta

1 kg un

Tuz ve su

İç harcı için:

1 kg koyun kıyması

4 adet soğan

Yarım demet maydanoz ve taze kişniş otu

1 tutam fesleğen

Tuz ve karabiber

Yapılışı
Derin bir kâsede kıymayı, ince  kıyılmış soğanları, tuz, karabiber, fesleğen, maydanoz ve taze kişnişi karıştırın. Unu, tuzu, suyu ve yumurtayı karıştırarak yoğurun. Hamurun çok yumuşak olmamasına dikkat edin. Hamuru üçe veya dörde bölerek dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamurları oklava ile incecik açın. Bir fincan ya da bir bardak yardımı ile yuvarlaklar kesin. Bu dairelerin içine kıymayı koyarak ağzını büzün. Hazırlanan hinkalileri kaynamış tuzlu suda 15 dakika pişirin. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökerek servis yapın.

MUMBAR DOLMASI / 4 KİŞİLİK

Malzemeler
500 gr. pirinç

200 gr. kıyma

1 adet orta boy soğan

1 yemek kaşığı pul biber

4 adet koyun mumbarı (ince bağırsak)

Yarım su bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

3 diş ezilmiş sarımsak

Yapılışı
Mumbarlar bıçak dik tutularak, kazınarak temizlenir. Tersleri çevrilerek aynı işlem uygulanır. Daha sonra tuzla iyice ovularak yıkanır. Temizlenen mumbarlar tuzlu suda 3 saat dinlendirilir. Diğer malzemeler karıştırılarak 10 dakika yoğrulur, huni veya dolma oyacağı yardımı ile mumbarlara doldurulur. İsteğe göre mumbarların ucunda boşluk bırakılarak kendi içinde düğüm atılabilir. Doldurulan mumbarlar tencereye dizilir. Tuzlu kaynamış suda 30 dk. kısık ateşte pişirilir.

Gimaş © 2015. Tüm Hakları Saklıdır.
Select a language
Bayram Sofraları

Bayram Sofraları

Bayramları bayram yapan, ona yüklenen dini ve sosyal anlamlardır. Bu özel günlerde “Bayram Sofraları” ön plana çıkar. Kurban Bayramında kesilen kurbanın etinden yapılan yemekler, kavurmalar, Ramazan Bayramında hazırlanan tatlılar, şerbetler, börekler ve ana yemekler; dünyada ise Noel’de hindi dolması, Paskalya’da çörek gibi… Görüldüğü üzere bu özel günlerde mutfaklar daha bir canlanır, evlerde o güne ait yemekler pişirilir.

Sevdiklerinize geleneksel bir sofra hazırlayabilmeniz için dünya sofralarından üç tarifi sizler için hazırladık. Tadımız, tuzumuz hep baki olsun.

TEBBULE  / 4 porsiyon

Malzemeler
2 su bardağı ince kıyılmış maydanoz

1 çay bardağı ince bulgur

2 domates

2 kırmızıbiber

1 salatalık

1 çay bardağı kıyılmış nane

1 limonun suyu

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz ve karabiber

Yapılışı
Kâseye aldığınız bulgurun üzerine tuz ve sıcak su döküp ağzı kapalı olarak 20 dakika bekletin. Geniş bir kâsede maydanoz, nane ve bulguru harmanlayın. Domatesleri soyup doğrayın. Kırmızıbiber ve salatalığı küp küp doğrayın ve maydanoza ekleyin. Salatayı, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp salatanın üzerine dökün ve karıştırarak servis yapın.

HINKALİ (GÜRCÜ MANTISI)  / 8 porsiyon

Malzemeler
Hamur için:

2 adet yumurta

1 kg un

Tuz ve su

İç harcı için:

1 kg koyun kıyması

4 adet soğan

Yarım demet maydanoz ve taze kişniş otu

1 tutam fesleğen

Tuz ve karabiber

Yapılışı
Derin bir kâsede kıymayı, ince  kıyılmış soğanları, tuz, karabiber, fesleğen, maydanoz ve taze kişnişi karıştırın. Unu, tuzu, suyu ve yumurtayı karıştırarak yoğurun. Hamurun çok yumuşak olmamasına dikkat edin. Hamuru üçe veya dörde bölerek dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamurları oklava ile incecik açın. Bir fincan ya da bir bardak yardımı ile yuvarlaklar kesin. Bu dairelerin içine kıymayı koyarak ağzını büzün. Hazırlanan hinkalileri kaynamış tuzlu suda 15 dakika pişirin. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökerek servis yapın.

MUMBAR DOLMASI / 4 KİŞİLİK

Malzemeler
500 gr. pirinç

200 gr. kıyma

1 adet orta boy soğan

1 yemek kaşığı pul biber

4 adet koyun mumbarı (ince bağırsak)

Yarım su bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

3 diş ezilmiş sarımsak

Yapılışı
Mumbarlar bıçak dik tutularak, kazınarak temizlenir. Tersleri çevrilerek aynı işlem uygulanır. Daha sonra tuzla iyice ovularak yıkanır. Temizlenen mumbarlar tuzlu suda 3 saat dinlendirilir. Diğer malzemeler karıştırılarak 10 dakika yoğrulur, huni veya dolma oyacağı yardımı ile mumbarlara doldurulur. İsteğe göre mumbarların ucunda boşluk bırakılarak kendi içinde düğüm atılabilir. Doldurulan mumbarlar tencereye dizilir. Tuzlu kaynamış suda 30 dk. kısık ateşte pişirilir.

Gimaş © 2015. Tüm Hakları Saklıdır.
Select a language
Bayram Sofraları

Bayram Sofraları

Bayramları bayram yapan, ona yüklenen dini ve sosyal anlamlardır. Bu özel günlerde “Bayram Sofraları” ön plana çıkar. Kurban Bayramında kesilen kurbanın etinden yapılan yemekler, kavurmalar, Ramazan Bayramında hazırlanan tatlılar, şerbetler, börekler ve ana yemekler; dünyada ise Noel’de hindi dolması, Paskalya’da çörek gibi… Görüldüğü üzere bu özel günlerde mutfaklar daha bir canlanır, evlerde o güne ait yemekler pişirilir.

Sevdiklerinize geleneksel bir sofra hazırlayabilmeniz için dünya sofralarından üç tarifi sizler için hazırladık. Tadımız, tuzumuz hep baki olsun.

TEBBULE  / 4 porsiyon

Malzemeler
2 su bardağı ince kıyılmış maydanoz

1 çay bardağı ince bulgur

2 domates

2 kırmızıbiber

1 salatalık

1 çay bardağı kıyılmış nane

1 limonun suyu

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz ve karabiber

Yapılışı
Kâseye aldığınız bulgurun üzerine tuz ve sıcak su döküp ağzı kapalı olarak 20 dakika bekletin. Geniş bir kâsede maydanoz, nane ve bulguru harmanlayın. Domatesleri soyup doğrayın. Kırmızıbiber ve salatalığı küp küp doğrayın ve maydanoza ekleyin. Salatayı, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp salatanın üzerine dökün ve karıştırarak servis yapın.

HINKALİ (GÜRCÜ MANTISI)  / 8 porsiyon

Malzemeler
Hamur için:

2 adet yumurta

1 kg un

Tuz ve su

İç harcı için:

1 kg koyun kıyması

4 adet soğan

Yarım demet maydanoz ve taze kişniş otu

1 tutam fesleğen

Tuz ve karabiber

Yapılışı
Derin bir kâsede kıymayı, ince  kıyılmış soğanları, tuz, karabiber, fesleğen, maydanoz ve taze kişnişi karıştırın. Unu, tuzu, suyu ve yumurtayı karıştırarak yoğurun. Hamurun çok yumuşak olmamasına dikkat edin. Hamuru üçe veya dörde bölerek dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamurları oklava ile incecik açın. Bir fincan ya da bir bardak yardımı ile yuvarlaklar kesin. Bu dairelerin içine kıymayı koyarak ağzını büzün. Hazırlanan hinkalileri kaynamış tuzlu suda 15 dakika pişirin. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökerek servis yapın.

MUMBAR DOLMASI / 4 KİŞİLİK

Malzemeler
500 gr. pirinç

200 gr. kıyma

1 adet orta boy soğan

1 yemek kaşığı pul biber

4 adet koyun mumbarı (ince bağırsak)

Yarım su bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

3 diş ezilmiş sarımsak

Yapılışı
Mumbarlar bıçak dik tutularak, kazınarak temizlenir. Tersleri çevrilerek aynı işlem uygulanır. Daha sonra tuzla iyice ovularak yıkanır. Temizlenen mumbarlar tuzlu suda 3 saat dinlendirilir. Diğer malzemeler karıştırılarak 10 dakika yoğrulur, huni veya dolma oyacağı yardımı ile mumbarlara doldurulur. İsteğe göre mumbarların ucunda boşluk bırakılarak kendi içinde düğüm atılabilir. Doldurulan mumbarlar tencereye dizilir. Tuzlu kaynamış suda 30 dk. kısık ateşte pişirilir.

Gimaş © 2015. Tüm Hakları Saklıdır.